cart
NATURALNY SUPLEMENT NA ODPORNOŚĆ

Laktoferyna na odporność

Występuje m.in. we łzach, ale nie jest to powód do płaczu. Wręcz przeciwnie, bo laktoferyna to przeciwzapalna i immunomodulująca substancja, która naturalnie występuje w Twoim organizmie. Co więcej, możesz ją suplementować, aby wzmocnić odporność i skuteczniej chronić się przed infekcjami. Poznaj tajemnice laktoferyny oraz dowiedz się, co ma z nią wspólnego dwóch duńskich chemików i… krowa. Życzymy ciekawej lektury i dużo zdrowia!

Laktoferyna
                 na odporność

Z naszego artykułu dowiesz się:

LAKTOFERYNA – CO TO JEST?

Laktoferyna to: glikoproteina, która naturalnie występuje w naszym organizmie i w mleku oraz naturalnych wydzielinach. Pełni w nim wiele ważnych funkcji. Wykazuje przeciwzapalne i immunomodulująca właściwości i można ją suplementować, aby wzmocnić odporność organizmu.

ODKRYCIE DUŃSKICH CHEMIKÓW!
Oprócz tej specjalistycznej wiedzy na pewno zainteresuje Cię fakt, że laktoferynę odkryto w 1939 roku, kiedy to małżeństwo duńskich chemików Søren Peder Lauritz oraz Margrethe Høyrup Sørensenowie wyizolowali ją z mleka… krowiego.

Tak zaczęła się historia badań nad tą wyjątkową substancją, której tajemnice cały czas poznajemy! Dziś już wiemy na pewno, że suplementy na odporność z laktoferyną działają korzystnie na układ immunologiczny

LAKTOFERYNA – DZIAŁANIE

NA PIERWSZEJ LINII WALKI Z PATOGENAMI
Wspomnieliśmy już, że laktoferyna wchodzi w skład wielu fizjologicznych płynów, można ją także znaleźć na powierzchni błon śluzowych, gdzie odbywa się „pierwsze starcie” z bakteriami, wirusami i innymi patogenami. A skoro tak, to najważniejsze pytanie brzmi, jak działa laktoferyna i dlaczego wspomaga układ odpornościowy.

Po pierwsze: wzmaga fagocytozę, czyli naturalny proces walki układu odpornościowego z patogenami, który można porównać do „rozpoznania i unicestwienia wroga”.

Po drugie: hamuje proces tworzenia biofilmu, czyli błony biologicznej zbudowanej ze struktury bakterii otoczonej warstwą substancji organicznych i nieorganicznych, produkowanych przez te drobnoustroje. Mówiąc nieco prościej – hamuje namnażanie / wzrost bakterii w organizmie.

Po trzecie: wykazuje duże powinowactwo do żelaza i przekłada się na jego lepszą wchłanialność i dystrybucję, co z kolei pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.


Czy wiesz, że

wielu badaczy określa laktoferynę mianem substancji multipotencjalnej, przypisując jej pozytywny wpływ na układ odpornościowy i wiele aspektów zdrowotnych?

LAKTOFERYNA A UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

WZMOCNIJ UKŁAD IMMUNOLOGICZNY
Podstawowe działanie laktoferyny to jej pozytywny wpływ na układ odpornościowy, a konkretnie:
obrona przed patogenami, w tym bakteriami czy wirusami;
pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową (zespół mikroorganizmów w układzie pokarmowym);
działanie immunoregulujące /wspierające funkcjonowanie organizmu;
naturalna ochrona przed zatruciami; odżywcze działanie i ochrona zdrowia noworodków od pierwszych dni ich życia;
udział w magazynowaniu i wchłanianiu żelaza przez układ pokarmowy.


Czy wiesz, że

coraz częściej mówi się, że jelita to drugi „mózg”, a układ pokarmowy w wielkim stopniu decyduje o naszej odporności?

laktoferyna może wykazywać działanie prebiotycznie i wpływać pozytywnie na mikrobiotę jelitową?

chroni cały przewód pokarmowy od zatruć oraz stanów zapalnych?

LAKTOFERYNA A KORONAWIRUS

NATURALNA BARIERA DLA BAKTERII I WIRUSÓW
Laktoferyna przez działanie immunomodulujące oraz zdolność wiązania z różnymi receptorami zarówno komórkowymi jak i wirusowymi może utrudniać zakażenie wirusami różnego typu, co ma szczególne znaczenie w przypadku koronawirusa (SARS-CoV-2) Co bardzo ważne, laktoferyna jako naturalna substancja moduluje odpowiedź immunologiczną przez np. zmniejszenie wydzielania prozapalnych cytokin w ognisku zapalnym. Co więcej, Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności uznała ją za bezpieczną do stosowania w żywności, w tym w suplementach diety.


Czy wiesz, że

laktoferyna tworzy w naszych błonach śluzowych naturalną barierę dla wirusów i bakterii? Właśnie dlatego trwa wiele badań, które mając na celu wprowadzenie w przyszłości leków np. w formie aerozolu do nosa z laktoferyną! 230

ŹDRÓDŁA LAKTOFERYNY

PRODUKUJEMY JĄ SAMI!
Laktoferynę syntetyzuje nasz organizm, innym słowy produkujemy lub wydalamy ją sami, a ta wyjątkowa substancja występuje, m.in. w kobiecym mleku, pocie, ślinie, płynie mózgowo-rdzeniowym, moczu i łzach.
Dodajmy także, że laktoferyna występuje także w wielu narządach, tj.

LAKTOFERYNA W PIERWSZYCH DNIACH ŻYCIA

DLACZEGO JEST TAK WAŻNA DLA NOWORODKA?
Duże stężenie laktoferyny występuje w siarze, czyli mleku matki tuż po porodzie na początku laktacji. Dlaczego Matka Natura zdecydowała o dużej zawartości lakoferyny w pierwszym pokarmie dziecka? Odpowiedź jest prosta: od pierwszych chwil życia substancja działa wręcz zbawiennie na układ pokarmowy i odpornościowy noworodka! Okazuje się również, że laktoferyna może zmniejszyć ryzyko występowania sepsy i martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie.

LAKTOFERYNA JAKO ŹRÓDŁO ŻELAZA

LEPSZE WCHŁANIANIE = PRZECIWDZIAŁANIE ANEMII = WYŻSZA ODPORNOŚĆ
Laktoferyna wykazuje duże powinowactwo do żelaza w organizmie. Z tego też względu ułatwia jego wchłanianie przez układ pokarmowy. Co więcej, badania mówią, że aktywność przeciwbakteryjna laktoferyny jest ściśle powiązana z jej właściwością chelatowania żelaza, ponieważ ten pierwiastek jest niezbędny do przeżycia drobnoustrojom. CO TO OZNACZA DLA TWOJEGO ZDROWIA? Suplementy na odporność z laktoferyną mogą okazać się pomocne we wczesnej profilaktyce żelaza!

Koniecznie przeczytaj także:

Jak budować odporność?
PAMIĘTASZ BAJKĘ „BYŁO SOBIE ŻYCIE”?

Jak budować odporność?

… gdy złośliwe bakterie, groźne wirusy i inne patogeny z groźnymi minami wnikają do organizmu, to centrum dowodzenia natychmiast ogłasza alarm. Do starcia z wrogiem ruszają nieustraszeni strażnicy odporności, czyli dzielna armia…

Bibliografia:
[1] Adlerova, L., Bartoskova, A., & Faldyna, M. (2008). Lactoferrin: a review. Veterinarni Medicina, 53(9), 457-468
[2] Artym J. Udział laktoferryny w gospodarce żelazem w organizmie. Cześć II. Działanie przeciwmikrobiologiczne i przeciwzapalne poprzez sekwestrację żelaza. „Postepy Hig. Med. Dosw.” . 64, s. 604-616, 2010
[3] Valenti P., Antonini G.: Lactoferrin: an important host defence against microbial and viral attack. Cellular and Molecular Life Sciences, 2005.
[4] M.C. Ammons, V. Copié, Mini-review: Lactoferrin: a bioinspired, anti-biofilm therapeutic, „Biofouling”, 29 (4), 2013, s. 443–455
[5] Manzoni P., Rinaldi M., Cattani S.: Italian Task Force for the Study and Prevention of Neonatal Fungal Infections, Italian Society of Neonatology. Bovine lactoferrin supplementation for prevention of late-onset sepsis in very low-birth-weight neonates: a randomized trial. J. Am. Med. Assoc., 2009, 1421–1428.
[6] Superti F. Lactoferrin from Bovine Milk: A Protective Companion for Life, Nutrients 2020, 12(9), 2562 [7] Campione E., Cosio T., Rosa L, Lactoferrin as Protective Natural Barrier of Respiratory and Intestinal Mucosa against Coronavirus Infection and Inflammation, Int. J. Mol. Sci. 2020, 21(14)

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami

contact business NUTROPHARMA Sp.o.o.
ul. Jedności 10a
05-506 Lesznowola
contact email biuro@nutropharma.pl
contact phone tel. (22) 380 48 01
tel. (22) 380 48 02