cart
Pakiet praktycznych wskazówek

JAKI WYBRAĆ SUPLEMENT NA ODPORNOŚĆ?

Pierwsza rewolucja następuje, gdy spojrzymy na pewne rzeczy z zupełnie innej perspektywy. Nowy punkt widzenia otwiera nam oczy sprawiając, że zmieniamy swoje zachowanie, nawyki, a nawet cały styl życia.

Właśnie taki efekt wywołała pandemia COVID-19, podczas której chcemy robić wszystko, aby skutecznie chronić zdrowie bliskich i swoje własne. Pytanie brzmi, czy oprócz zachowywania dystansu społecznego , noszenia maseczki, częstego mycia rąk, aktywności fizycznej, unikania stresu oraz racjonalnej diety możemy zrobić coś więcej aby wesprzeć nasz układ immunologiczny?

Odpowiedzi brzmi TAK, bo suplementy ze składnikami na odporność zwiększają szansę na skuteczniejszą obronę przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami oraz innymi patogenami.

Życzymy ciekawej lektury i dużo zdrowia!

Jaki wybrać suplement na odporność?
„DOBRY”, CZYLI JAKI?

DOBRY SUPLEMENT NA ODPORNOŚĆ

Wiele osób zaczyna poszukiwania w Internecie wpisując do wyszukiwarki słowa „dobry suplement na odporność” lub „leki na wzmocnienie organizmu”? Często szukamy także niezależnych rekomendacji na forach lub polegamy na opiniach znajomych. Tymczasem warto pamiętać, że suplement suplementowi nierówny, a ich skład, dawki oraz parametry jakościowe są mocno zróżnicowane.

A zatem zwróć uwagę na:

  • liczbę składników aktywnych,
  • porcję dzienną składników aktywnych,
  • bezpieczeństwo (czy suplement nie zawiera szkodliwych substancji).
„SKUTECZNY” – CO TO WŁAŚCIWIE ZNACZY?

SKUTECZNY SUPLEMENT NA ODPORNOŚĆ

… na pewno nie warto stawiać znaku równości pomiędzy popularnością, a wysoką jakością, ponieważ nie w każdym przypadku stoi za nią potwierdzona skuteczność. Tymczasem jeśli producent suplementów na odporność posiada profesjonalny dział naukowy oraz inwestuje w zaawansowane badania, to oczekiwane działanie suplementu na odporność jest o wiele bardziej prawdopodobne.

A zatem zwróć uwagę na:

  • renomę i wiarygodność producenta;
  • czy producent posiada dział naukowy;
  • badania, które potwierdzają pożądane działanie suplementu.
JAKIE SKŁADNIKI WZMACNIAJĄ UKŁAD IMMUNOLOGICZNY?

SUPLEMENT NA ODPORNOŚĆ – SKŁAD

Wybierając suplementy diety na odporność, koniecznie zwróć uwagę na ich skład. Aby ułatwić Ci dobry wybór przygotowaliśmy dla Ciebie przewodnik po 12 substancjach, które wykazują działanie wspomagające układ immunologiczny.

Zanim je przedstawimy chcemy zaznaczyć, że pierwszym i najważniejszym sposobem na uzyskanie niezbędnych witamin i minerałów jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jeśli jest zbyt uboga / eliminacyjna, wówczas sięgamy po suplementy diety, które pozwolą uzupełnić ewentualne deficyty. Ponadto wybór najlepszego suplementu na odporność powinien być dopasowany do Twojego wieku, płci, stanu zdrowia i/lub przewlekłych chorób.

Witamina B1 (tiamina)

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, neuropatia obwodowa i inne objawy neurologiczne, niewydolność serca i inne objawy kardiologiczne, encefalopatia Wernickiego, osłabienie mięśni, nudności, brak apetytu, drażliwość.

Źródłem witaminy B1 w diecie jest m.in. mleko, jogurty, ryby (makrele, łososie), produkty zbożowe i nasiona strączkowe (np. fasola biała, groch, soja).

Witamina B2 (ryboflawina)

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, zapalenie kącików jamy ustnej, popękane wargi, łojotokowe zapalenie skóry, zapalenie błon śluzowych jamy ustnej.

Źródłem witaminy B2 w diecie są m.in. ziemniaki, wątróbka, wędliny wieprzowe, produkty zbożowe i nasiona strączkowe (np. fasola biała, groch, soja).

Witamina B6 (pirydoksyna)

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, anemia, bezsenność, problemy neurologiczne, łojotokowe zapalenie skóry, zapalenie jamy ustnej, objawy przedmiesiączkowe, pęknięcia w kącikach ust, drgawki. Źródłem witaminy B6 w diecie są m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki pszenicy, drożdże, soja, banany, nabiał, ryby oraz jaja.

Witamina B12 (kobalamina)

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, anemia megaloblastyczna, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie błony śluzowej żołądka.

Witamina B12 w diecie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w rybach, mięsie, drobiu, jajach, mleku i produktach mlecznych. Witamina B12 na ogół nie występuje w pokarmach roślinnych.

Witamina C

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, podatność na infekcje, krwawienie dziąseł, depresja, przesuszona skóra, bóle stawów, opóźnione gojenie ran, szkorbut.

Źródłem witaminy C w diecie są m.in. owoce i warzywa oraz ich przetwory.

Witamina D

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, osteomalacja (zmiękczenie kości), osłabienie mięśni, krzywica i zaburzenie wzrostu u dzieci.

Źródłem witaminy D w diecie są m.in. tłuste ryby, jajka, produkty mleczne, oleje roślinne, sery dojrzewające i wątroba.

Cynk

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, zmiany skórne, zaburzenia pracy tarczycy i/lub wątroby, zaburzenia smaku i węchu, wypadanie włosów.

Źródłem cynku w diecie są m.in. mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika.

Selen

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, zaburzenia pracy tarczycy, zwiększenie ryzyka choroby Parkinsona i Alzhaimera, obniżone samopoczucie.

Źródłem selenu w diecie są m.in. orzechy (szczególnie brazylijskie), ryby (głównie tuńczyk i łosoś), drób, pszenica, a także grzyby i jaja kurze.

Żelazo

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, przemęczenie, anemia, bóle i zawroty głowy, kołatanie serca, suche, łamliwe i zniszczone włosy, przesuszona skóra, suchość w ustach, niespokojne nogi.

Źródłem żelaza w diecie są m.in. chude mięso wołowe i wieprzowe, żółtka jaj, kakao, orzechy pistacjowe, nasiona dyni i słonecznika, otręby pszenne, pieczywo pełnoziarniste, ryby (makrela, śledź, sardynka).

Kwas foliowy

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, osłabienie, zmęczenie, apatia, problemy ze snem, utrata apetytu, problemy z pamięcią.

Źródłem kwasu foliowego w diecie są m.in. surowe warzywa liściaste np. szpinak, sałata, kapusta, a także brokuł, groszek zielony, rośliny strączkowe czy buraki.

Flawonoidy

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, pękanie naczyń włosowatych, skłonność do powstawania sińców i wylewów podskórnych.

Źródłem flawonoidów w diecie są m.in. owoce cytrusowe, zielone rośliny liściaste oraz rośliny strączkowe. Ponadto produktami, w których możemy znaleźć te substancje, są kawa, kakao, oraz czerwone wino.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Przykładowe objawy związane z niskim spożyciem z diety: obniżenie odporności, alergie, rozwój nadciśnienia, miażdżyca, zaburzenia koncentracji i pamięci, zmęczenie oraz stany depresyjne, problemy ze skórą i włosami.

Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są m.in. ryby (np. łosoś, makrela i tuńczyk), oleje roślinne oraz orzechy i nasiona.

ZADBAJ O SIEBIE HOLISTYCZNIE

SUPLEMENTY NA ODPORNOŚĆ TO NIE WSZYSTKO

By efektywnie wspomagać układ immunologiczny nie wystarczy nawet najlepszy suplement na odporność. Aby zmniejszyć ryzyko infekcji oraz złagodzić przebieg wielu chorób:

  • zadbaj o zbilansowaną dietę dopasowaną do wieku, stanu zdrowia i rodzaju pracy;
  • zadbaj o dobry sen (min. 6-7 godzin);
  • unikaj przepracowania;
  • redukuj stres i zadbaj o komfort psychiczny;
  • dbaj o codzienną aktywność fizyczną;
  • unikaj alkoholu i innych używek;
  • unikaj cukru, żywności typu fast-food oraz wysoko przetworzonych produktów.

Pamiętaj, że Twoim najważniejszym sojusznikiem w walce z chorobami jest ogólny fizyczny dobrostan oraz prawidłowa praca układu immunologicznego. W uzasadnionych przypadkach wspieraj go suplementami na odporność, ale dobieraj je mądrze kierując się renomą producenta oraz składem. Zawsze dobrym rozwiązaniem przed dokonaniem wyboru jest weryfikacja ryzyka niedoborów żywieniowych przez dietetyka, wykonanie badań laboratoryjnych oraz porada lekarska!

Koniecznie przeczytaj także:

Jak wzmocnić odporność w okresach większego narażenia na infekcje?

Jak wzmocnić odporność w okresach większego narażenia na infekcje?

Łapiesz jesienne grypy i wiosenne przeziębienia. Odkryj zagrożenia dla układu immunologicznego i pakiet wskazówek, jak wzmocnić odporność.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami

contact business NUTROPHARMA Sp.o.o.
ul. Jedności 10a
05-506 Lesznowola
contact email biuro@nutropharma.pl
contact phone tel. (22) 380 48 01
tel. (22) 380 48 02